MEMORANDUM GENERASI MUDA MALAYSIA

‘MEMPERTAHAN PERLEMBAGAAN; MEMELIHARA KEDAULATAN; MENERUSKAN KEGEMILANGAN’

15HB MEI 2008

Usaha menandatangani memorandum generasi muda Malaysia adalah khusus dilaksanakan untuk menyatakan pendirian generasi muda berkenaan pelbagai isu yang berkait langsung dengan kestabilan politik dan keharmonian kaum yang selama ini dinikmati di negara bertuah ini.

Berasa khuatir dengan sikap sesetengah pihak yang mengambil kesempatan dari suasana politik untuk memulakan sikap biadab dan cenderung ke arah penghinaan langsung kepada institusi Raja-Raja Melayu – yang menjadi elemen penting kepada kestabilan politik selama ini.

Atas dasar cinta Negara yang kukuh dan luhur – generasi muda Malaysia secara sepakat dan sepenuh hati ingin mengambil ketetapan berikut dengan menandatangani memorandum ini secara sukarela dan ikhlas hati tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum, iaitu :-

· MEMPERTAHAN dengan sepenuh hati dan kesungguhan – segala sifat dan amalan Rukunegara yang menjadi tiang seri kepada kestabilan Negara;
· MEMELIHARA kedaulatan institusi Raja berperlembagaan;
· MENERUSKAN usaha dan tanggungjawab untuk mempertahan kegemilangan dan kejayaan Malaysia selama ini;
· MENGHARGAI kemerdekaan dan nikmat pembangunan Negara;

Memorandum ini juga dengan secara jelas ingin mengusulkan perkara berikut:-

· MENYOKONG sebarang tindakan yang diambil kepada mana-mana pihak yang cuba menganggu gugat keharmonian kaum, agama dan institusi raja berperlembagaan;
· MENOLAK sama sekali amalan yang mampu mencetuskan ketegangan kaum;
· MEMUPUK perpaduan dan amalan nilai murni di kalangan generasi muda tanpa mengira agama, kaum dan latar belakang;

Adalah menjadi harapan kami, generasi muda Malaysia agar pandangan dan komitmen kami ini diterima dengan hati yang terbuka. Memorandum dan suara generasi muda Malaysia ini seharusnya cukup memberikan bayangan bahawa kami tidak akan mudah diheret ke arah amalan politik kebencian dan penghinaan yang diamalkan sesetengah pihak.

Kami punya tanggungjawab dan peranan yang besar – dan tidak akan sesekali meletakkan masa hadapan kami di atas tangan mereka yang tidak menghormati amalan Perlembagaan dan asas Rukunegara.

Sekian.

5/25/08

Pertingkat pendidikan kesihatan – SULTAN PERAK

CEMAR DULI: Sultan Azlan Shah diiringi (dari kiri) Mohd Nizar dan Tiong Lai ketika berangkat ke majlis perasmian Klinik Kesihatan Taiping, di Taiping

TAIPING: Pendekatan lebih berkesan dan strategik mesti dilaksanakan bagi mengelak negara menghadapi tanggungan kewangan yang berat bagi membiayai kos kesihatan dan perubatan rakyat negara ini.

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, bertitah perbelanjaan kesihatan dan perubatan yang semakin tinggi akan mengikat dan menghalang sumber kewangan negara daripada digunakan untuk perkara serta urusan lain yang lebih produktif.

Titah baginda, antara pendekatan yang perlu ditingkatkan ialah pencegahan melalui pendidikan berkesan.

"Pelajar perlu disemai dengan gaya hidup sihat dari segi pemakanan seimbang, mengamalkan riadah harian, cukup waktu istirahat dan tidur, tidak merokok dan menghindarkan diri daripada mengambil alkohol secara keterlaluan. Negara juga mungkin perlu memperkenal skim rawatan kesihatan dan perubatan yang lebih saksama supaya belanja kesihatan dan perubatan negara benar-benar diberikan kepada warga yang miskin dan berpendapatan rendah," titah baginda pada majlis perasmian Klinik Kesihatan Taiping di sini, semalam. Turut berangkat Raja Permaisuri Perak, Tuanku Bainun.

Hadir sama Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai dan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin. Klinik Kesihatan Taiping mula dibina pada Februari 2006 dengan kos RM14.39 juta dan beroperasi sejak awal tahun ini.

Sultan Azlan bertitah, tidak wajar meletakkan tanggungjawab kesihatan sepenuhnya kepada Kementerian Kesihatan kerana agensi lain dan pihak swasta juga mempunyai tanggungjawab sosial yang tinggi.

Titah baginda, tindakan tegas perlu diambil terhadap kegiatan yang membawa pencemaran dan merosakkan alam sekitar.

"Syarat kelulusan untuk kegiatan ekonomi harus diperketat supaya tidak menimbulkan gangguan kesihatan. Badan penguat kuasa tidak harus berkompromi dalam menguatkuasakan undang-undang demi memastikan suasana kerja yang sihat dan selamat dapat dijamin," titah baginda.

No comments: