MEMORANDUM GENERASI MUDA MALAYSIA

‘MEMPERTAHAN PERLEMBAGAAN; MEMELIHARA KEDAULATAN; MENERUSKAN KEGEMILANGAN’

15HB MEI 2008

Usaha menandatangani memorandum generasi muda Malaysia adalah khusus dilaksanakan untuk menyatakan pendirian generasi muda berkenaan pelbagai isu yang berkait langsung dengan kestabilan politik dan keharmonian kaum yang selama ini dinikmati di negara bertuah ini.

Berasa khuatir dengan sikap sesetengah pihak yang mengambil kesempatan dari suasana politik untuk memulakan sikap biadab dan cenderung ke arah penghinaan langsung kepada institusi Raja-Raja Melayu – yang menjadi elemen penting kepada kestabilan politik selama ini.

Atas dasar cinta Negara yang kukuh dan luhur – generasi muda Malaysia secara sepakat dan sepenuh hati ingin mengambil ketetapan berikut dengan menandatangani memorandum ini secara sukarela dan ikhlas hati tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum, iaitu :-

· MEMPERTAHAN dengan sepenuh hati dan kesungguhan – segala sifat dan amalan Rukunegara yang menjadi tiang seri kepada kestabilan Negara;
· MEMELIHARA kedaulatan institusi Raja berperlembagaan;
· MENERUSKAN usaha dan tanggungjawab untuk mempertahan kegemilangan dan kejayaan Malaysia selama ini;
· MENGHARGAI kemerdekaan dan nikmat pembangunan Negara;

Memorandum ini juga dengan secara jelas ingin mengusulkan perkara berikut:-

· MENYOKONG sebarang tindakan yang diambil kepada mana-mana pihak yang cuba menganggu gugat keharmonian kaum, agama dan institusi raja berperlembagaan;
· MENOLAK sama sekali amalan yang mampu mencetuskan ketegangan kaum;
· MEMUPUK perpaduan dan amalan nilai murni di kalangan generasi muda tanpa mengira agama, kaum dan latar belakang;

Adalah menjadi harapan kami, generasi muda Malaysia agar pandangan dan komitmen kami ini diterima dengan hati yang terbuka. Memorandum dan suara generasi muda Malaysia ini seharusnya cukup memberikan bayangan bahawa kami tidak akan mudah diheret ke arah amalan politik kebencian dan penghinaan yang diamalkan sesetengah pihak.

Kami punya tanggungjawab dan peranan yang besar – dan tidak akan sesekali meletakkan masa hadapan kami di atas tangan mereka yang tidak menghormati amalan Perlembagaan dan asas Rukunegara.

Sekian.

6/30/08

ELAK TERLALU TAKSUB KEPADA PRESTASI AKADEMIK- RAJA NAZRIN

KENAL MESRA: Raja Dr Nazrin Shah dan Tuanku Zara beramah mesra dengan guru Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Melati selepas sesi bergambar kenang-kenangan sempena Majlis Anugerah Cemerlang sekolah itu.

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah bertitah, sistem penilaian dalam pendidikan yang terlalu taksub kepada prestasi pencapaian akademik semata-mata adalah bercanggah dengan hukum alam.Baginda bertitah, keadaan itu menyebabkan pandangan pendidikan menjadi kabur, tidak berfikiran jauh lalu gagal mentafsir falsafah pendidikan yang lebih luas lagi komprehensif.

Menurut baginda, sistem dan pendekatan pendidikan di negara maju memberikan ruang untuk berlakunya fleksibiliti bagi membangunkan potensi modal insan sejak usia awal.

''Negara maju tidak sekadar berjaya melahirkan cerdik pandai dan cendekiawan yang agung, malah di negara-negara maju jugalah lahirnya majoriti jaguh-jaguh agung di bidang sukan, seni, sastera, lakonan, teater, pereka fesyen dan bermacam-macam bidang lagi.Ini kerana masyarakat di negara maju mentafsir dan memahami secara lebih mendalam falsafah yang tersirat di sebalik khazanah alam yang tersurat ini, lalu menerima realiti kepelbagaian insan, memberikan segala dorongan, dan membina prasarana untuk tunas-tunas muda berbakat itu dapat berkembang,'' titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada majlis Anugerah Cemerlang Tahun 2008 Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Melati, Setapak di sini hari ini. Pada majlis itu, Raja Nazrin turut menyampaikan sumbangan peribadi sebanyak RM100,000 untuk tabung pembangunan sekolah itu. Turut berangkat ialah isteri baginda, Raja Puan Besar Perak, Tuanku Zara Salim yang menyampaikan anugerah kepada 45 pelajar dan 36 guru subjek.

Raja Nazrin bertitah, sekolah perlu menjadi tapak semaian untuk membangunkan pelbagai bakat, mengiktiraf pelbagai potensi serta mengembangkan pelbagai minat pelajar.

''Sekolah hendaklah berperanan sebagai dusun yang membolehkan semua pohon tumbuh subur membuahkan hasil. Setiap anak didik perlu diiktiraf kebolehan dan keupayaan mereka kerana setiap mereka ada peranannya dalam masyarakat dan dalam negara," titah baginda.

Baginda menegaskan, setiap individu mempunyai peranan penting malah setiap pekerjaan halal adalah mulia. Titah baginda, negara dan dunia tidak dapat berfungsi sepenuhnya jika kesemua warga dunia menjadi profesor di universiti.

''Jika kesemua insan telah menjadi profesor di universiti, siapakah pula yang akan menghasilkan padi di sawah dan mengeluarkan kapas untuk membuat pakaian?'' titah baginda.

No comments: