MEMORANDUM GENERASI MUDA MALAYSIA

‘MEMPERTAHAN PERLEMBAGAAN; MEMELIHARA KEDAULATAN; MENERUSKAN KEGEMILANGAN’

15HB MEI 2008

Usaha menandatangani memorandum generasi muda Malaysia adalah khusus dilaksanakan untuk menyatakan pendirian generasi muda berkenaan pelbagai isu yang berkait langsung dengan kestabilan politik dan keharmonian kaum yang selama ini dinikmati di negara bertuah ini.

Berasa khuatir dengan sikap sesetengah pihak yang mengambil kesempatan dari suasana politik untuk memulakan sikap biadab dan cenderung ke arah penghinaan langsung kepada institusi Raja-Raja Melayu – yang menjadi elemen penting kepada kestabilan politik selama ini.

Atas dasar cinta Negara yang kukuh dan luhur – generasi muda Malaysia secara sepakat dan sepenuh hati ingin mengambil ketetapan berikut dengan menandatangani memorandum ini secara sukarela dan ikhlas hati tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum, iaitu :-

· MEMPERTAHAN dengan sepenuh hati dan kesungguhan – segala sifat dan amalan Rukunegara yang menjadi tiang seri kepada kestabilan Negara;
· MEMELIHARA kedaulatan institusi Raja berperlembagaan;
· MENERUSKAN usaha dan tanggungjawab untuk mempertahan kegemilangan dan kejayaan Malaysia selama ini;
· MENGHARGAI kemerdekaan dan nikmat pembangunan Negara;

Memorandum ini juga dengan secara jelas ingin mengusulkan perkara berikut:-

· MENYOKONG sebarang tindakan yang diambil kepada mana-mana pihak yang cuba menganggu gugat keharmonian kaum, agama dan institusi raja berperlembagaan;
· MENOLAK sama sekali amalan yang mampu mencetuskan ketegangan kaum;
· MEMUPUK perpaduan dan amalan nilai murni di kalangan generasi muda tanpa mengira agama, kaum dan latar belakang;

Adalah menjadi harapan kami, generasi muda Malaysia agar pandangan dan komitmen kami ini diterima dengan hati yang terbuka. Memorandum dan suara generasi muda Malaysia ini seharusnya cukup memberikan bayangan bahawa kami tidak akan mudah diheret ke arah amalan politik kebencian dan penghinaan yang diamalkan sesetengah pihak.

Kami punya tanggungjawab dan peranan yang besar – dan tidak akan sesekali meletakkan masa hadapan kami di atas tangan mereka yang tidak menghormati amalan Perlembagaan dan asas Rukunegara.

Sekian.

6/22/08

Raja Nazrin mahu MCKK taraf dunia

INGIN TAHU: Raja Nazrin sambil diperhatikan Hishammuddin dan Mohd Rauhi (kiri) melihat reka bentuk jentera Formula One ketika melawat pameran selepas majlis Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah MCKK 2008, di Kuala Kangsar, semalam.


Raja-Raja Melayu sejak lebih 100 tahun lalu memiliki wawasan jauh dan pemikiran radikal untuk mempersiapkan bangsanya dengan pendidikan berkualiti tinggi agar berupaya menghadapi cabaran dunia.

Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah, bertitah keprihatinan pihak istana berjaya menubuhkan Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK), di sini pada 1905. Titahnya, MCKK perlu sentiasa disuntik dengan nafas baru agar kekal dihormati sebagai institusi pendidikan menengah terunggul di negara ini. Baginda bertitah, kualiti pendidikan di MCKK perlu ditingkatkan ke taraf dunia supaya tradisi melahirkan pemimpin yang berwibawa dapat diteruskan.

“Identiti MCKK dari segi bentuk, tenaga pengajar, kurikulum dan kokurikulum haruslah mempunyai keunikan. Negara haruslah melihat kedudukan MCKK dari kaca mata penilaian berbeza dan tidak wajar disamakan dengan institusi pendidikan lain,” katanya ketika bertitah pada perasmian Hari Ucap dan Penyampaian Hadiah MCKK 2008. Hadir sama Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Pengetua MCKK, Mohd Rauhi Mohd Isa.

Raja Dr Nazrin bertitah, MCKK adalah tempat terkumpulnya anak bangsa yang terpilih daripada kalangan yang paling cerdas berasaskan prestasi pencapaian akademik. Titahnya, pendidik mestilah mengasuh dan mengasah pelajar berkenaan supaya menjadi insan berguna kepada bangsa dan negara.

“Bisikkan kepada mereka akan petua orang tua-tua, bahawa kiambang adalah kiambang, biduk berlalu bertautlah ia. Pesankan kepada mereka jangan terlalu cepat bermusuh dengan kawan dan jangan terlalu ghairah bersahabat dengan musuh kerana sejak zaman dulu lagi terlalu banyak musang yang berbulu ayam, terlalu banyak sokong yang membawa rebah. Ingatkanlah mereka akan sejarah bangsanya bernegara berlandaskan adat rakyat bersultan, negeri beraja,” titahnya.

Raja Dr Nazrin yang juga Pengerusi Lembaga Pengelola MCKK bertitah, bekas pelajar kolej itu akan menubuhkan Yayasan MCKK untuk membantu membangunkan kolej itu supaya kekal sebagai kolej pengajian terbilang tanpa terlalu bergantung pada sumber kewangan kerajaan.

No comments: