MEMORANDUM GENERASI MUDA MALAYSIA

‘MEMPERTAHAN PERLEMBAGAAN; MEMELIHARA KEDAULATAN; MENERUSKAN KEGEMILANGAN’

15HB MEI 2008

Usaha menandatangani memorandum generasi muda Malaysia adalah khusus dilaksanakan untuk menyatakan pendirian generasi muda berkenaan pelbagai isu yang berkait langsung dengan kestabilan politik dan keharmonian kaum yang selama ini dinikmati di negara bertuah ini.

Berasa khuatir dengan sikap sesetengah pihak yang mengambil kesempatan dari suasana politik untuk memulakan sikap biadab dan cenderung ke arah penghinaan langsung kepada institusi Raja-Raja Melayu – yang menjadi elemen penting kepada kestabilan politik selama ini.

Atas dasar cinta Negara yang kukuh dan luhur – generasi muda Malaysia secara sepakat dan sepenuh hati ingin mengambil ketetapan berikut dengan menandatangani memorandum ini secara sukarela dan ikhlas hati tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum, iaitu :-

· MEMPERTAHAN dengan sepenuh hati dan kesungguhan – segala sifat dan amalan Rukunegara yang menjadi tiang seri kepada kestabilan Negara;
· MEMELIHARA kedaulatan institusi Raja berperlembagaan;
· MENERUSKAN usaha dan tanggungjawab untuk mempertahan kegemilangan dan kejayaan Malaysia selama ini;
· MENGHARGAI kemerdekaan dan nikmat pembangunan Negara;

Memorandum ini juga dengan secara jelas ingin mengusulkan perkara berikut:-

· MENYOKONG sebarang tindakan yang diambil kepada mana-mana pihak yang cuba menganggu gugat keharmonian kaum, agama dan institusi raja berperlembagaan;
· MENOLAK sama sekali amalan yang mampu mencetuskan ketegangan kaum;
· MEMUPUK perpaduan dan amalan nilai murni di kalangan generasi muda tanpa mengira agama, kaum dan latar belakang;

Adalah menjadi harapan kami, generasi muda Malaysia agar pandangan dan komitmen kami ini diterima dengan hati yang terbuka. Memorandum dan suara generasi muda Malaysia ini seharusnya cukup memberikan bayangan bahawa kami tidak akan mudah diheret ke arah amalan politik kebencian dan penghinaan yang diamalkan sesetengah pihak.

Kami punya tanggungjawab dan peranan yang besar – dan tidak akan sesekali meletakkan masa hadapan kami di atas tangan mereka yang tidak menghormati amalan Perlembagaan dan asas Rukunegara.

Sekian.

6/22/08

TITAH SULTAN JOHOR SENTUH HATI RAKYAT JOHOR

Tindakan Sultan Johor, Sultan Iskandar yang berikrar untuk mendapatkan semula hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Putih yang kini dimiliki Singapura telah menyentuh hati semua rakyat Johor.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, rakyat Johor turut bersedih berikutan kehilangan pulau itu kepada Singapura dan ikrar baginda itu perlu dijadikan sebagai azimat dan peringatan kepada rakyat negeri ini.

"Sebagai salah seorang rakyat Johor, saya tersentuh apabila sultan bertitah akan berikhtiar bagi mendapatkan semula pulau tersebut, biarpun berapa lama masa yang diambil.Bukan mudah bagi kita untuk menyerahkan hak kedaulatan kita selama ini kepada sebuah negara lain," katanya.

Sultan Iskandar kelmarin bertitah bahawa baginda akan berikhtiar untuk mencari jalan bagi mendapatkan semula hak kedaulatan ke atas Batu Putih yang kini dimiliki Singapura kerana menurut baginda, pulau itu adalah hak kerajaan Johor.

Pada 23 Mei lalu, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda memutuskan hak kedaulatan Batu Putih diberikan kepada Singapura, manakala Batuan Tengah kepada Malaysia, sementara Tubir Selatan diberikan kepada negara yang berada di perairannya.

No comments: