MEMORANDUM GENERASI MUDA MALAYSIA

‘MEMPERTAHAN PERLEMBAGAAN; MEMELIHARA KEDAULATAN; MENERUSKAN KEGEMILANGAN’

15HB MEI 2008

Usaha menandatangani memorandum generasi muda Malaysia adalah khusus dilaksanakan untuk menyatakan pendirian generasi muda berkenaan pelbagai isu yang berkait langsung dengan kestabilan politik dan keharmonian kaum yang selama ini dinikmati di negara bertuah ini.

Berasa khuatir dengan sikap sesetengah pihak yang mengambil kesempatan dari suasana politik untuk memulakan sikap biadab dan cenderung ke arah penghinaan langsung kepada institusi Raja-Raja Melayu – yang menjadi elemen penting kepada kestabilan politik selama ini.

Atas dasar cinta Negara yang kukuh dan luhur – generasi muda Malaysia secara sepakat dan sepenuh hati ingin mengambil ketetapan berikut dengan menandatangani memorandum ini secara sukarela dan ikhlas hati tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum, iaitu :-

· MEMPERTAHAN dengan sepenuh hati dan kesungguhan – segala sifat dan amalan Rukunegara yang menjadi tiang seri kepada kestabilan Negara;
· MEMELIHARA kedaulatan institusi Raja berperlembagaan;
· MENERUSKAN usaha dan tanggungjawab untuk mempertahan kegemilangan dan kejayaan Malaysia selama ini;
· MENGHARGAI kemerdekaan dan nikmat pembangunan Negara;

Memorandum ini juga dengan secara jelas ingin mengusulkan perkara berikut:-

· MENYOKONG sebarang tindakan yang diambil kepada mana-mana pihak yang cuba menganggu gugat keharmonian kaum, agama dan institusi raja berperlembagaan;
· MENOLAK sama sekali amalan yang mampu mencetuskan ketegangan kaum;
· MEMUPUK perpaduan dan amalan nilai murni di kalangan generasi muda tanpa mengira agama, kaum dan latar belakang;

Adalah menjadi harapan kami, generasi muda Malaysia agar pandangan dan komitmen kami ini diterima dengan hati yang terbuka. Memorandum dan suara generasi muda Malaysia ini seharusnya cukup memberikan bayangan bahawa kami tidak akan mudah diheret ke arah amalan politik kebencian dan penghinaan yang diamalkan sesetengah pihak.

Kami punya tanggungjawab dan peranan yang besar – dan tidak akan sesekali meletakkan masa hadapan kami di atas tangan mereka yang tidak menghormati amalan Perlembagaan dan asas Rukunegara.

Sekian.

6/20/08

SULTAN JOHOR AKAN IKHTIAR DAPATKAN SEMULA BATU PUTIH

Sultan Johor, Sultan Iskandar bertitah, baginda akan berikhtiar mencari jalan mendapatkan semula hak kedaulatan ke atas Batu Putih yang kini dimiliki Singapura.

Baginda bertitah, pulau berkenaan bukan milik republik itu, sebaliknya hak kerajaan Johor.

“Saya akan berikhtiar mencari jalan mendapatkan semula hak kedaulatan Batu Putih yang kini dimiliki Singapura supaya kembali kepada kerajaan Malaysia. Suka saya ingatkan bahawa saya tidak lupa pada Batu Putih. Pulau itu bukan hak Singapura, tetapi hak Johor. Sampai bila pun saya akan cari ikhtiar dapatkan semula pulau milik Johor itu,” titah baginda.

Sultan Iskandar bertitah demikian semasa merasmikan pembukaan Persidangan Pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor.

Turut hadir ialah Tengku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail; Raja Muda Johor, Tunku Ismail Ibrahim; Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman, barisan Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco), Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Pada 23 Mei lalu, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda memutuskan hak kedaulatan Batu Putih diberikan kepada Singapura, manakala Batuan Tengah kepada Malaysia sementara Tubir Selatan diberikan kepada negara yang berada di perairannya.

Kedaulatan Tubir Selatan pula akan menjadi milik negara yang menguasai perairannya. Keputusan mahkamah itu menamatkan pertikaian kedua-dua negara berhubung tuntutan ke atas muka bumi itu sejak 28 tahun lalu.

Terdahulu, Sultan Iskandar mengingatkan rakyat dan pemimpin supaya menolak unsur melampau sama ada dari segi perkauman atau agama, selain mengamalkan cara hidup sederhana dalam menghadapi keadaan ekonomi sekarang.

"Semua pemimpin dan rakyat hendaklah berpegang teguh kepada Rukun Negara serta Perlembagaan dan Ahli-Ahli Dewan Negeri yang dipilih hendaklah menjalankan tugas dengan jujur, ikhlas dengan memahami hasrat serta harapan rakyat," titah baginda.

Baginda turut yakin Johor akan terus maju di bawah kepemimpinan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman.

"Beta bersyukur kerana kita dapat terus berada dalam keadaan selamat, aman dan damai," titah baginda.

Sementara itu, Abdul Ghani ketika diminta mengulas titah Sultan Johor itu berkata, pihaknya akan mengambil kira perkara yang dibangkitkan oleh baginda.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

No comments: