MEMORANDUM GENERASI MUDA MALAYSIA

‘MEMPERTAHAN PERLEMBAGAAN; MEMELIHARA KEDAULATAN; MENERUSKAN KEGEMILANGAN’

15HB MEI 2008

Usaha menandatangani memorandum generasi muda Malaysia adalah khusus dilaksanakan untuk menyatakan pendirian generasi muda berkenaan pelbagai isu yang berkait langsung dengan kestabilan politik dan keharmonian kaum yang selama ini dinikmati di negara bertuah ini.

Berasa khuatir dengan sikap sesetengah pihak yang mengambil kesempatan dari suasana politik untuk memulakan sikap biadab dan cenderung ke arah penghinaan langsung kepada institusi Raja-Raja Melayu – yang menjadi elemen penting kepada kestabilan politik selama ini.

Atas dasar cinta Negara yang kukuh dan luhur – generasi muda Malaysia secara sepakat dan sepenuh hati ingin mengambil ketetapan berikut dengan menandatangani memorandum ini secara sukarela dan ikhlas hati tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum, iaitu :-

· MEMPERTAHAN dengan sepenuh hati dan kesungguhan – segala sifat dan amalan Rukunegara yang menjadi tiang seri kepada kestabilan Negara;
· MEMELIHARA kedaulatan institusi Raja berperlembagaan;
· MENERUSKAN usaha dan tanggungjawab untuk mempertahan kegemilangan dan kejayaan Malaysia selama ini;
· MENGHARGAI kemerdekaan dan nikmat pembangunan Negara;

Memorandum ini juga dengan secara jelas ingin mengusulkan perkara berikut:-

· MENYOKONG sebarang tindakan yang diambil kepada mana-mana pihak yang cuba menganggu gugat keharmonian kaum, agama dan institusi raja berperlembagaan;
· MENOLAK sama sekali amalan yang mampu mencetuskan ketegangan kaum;
· MEMUPUK perpaduan dan amalan nilai murni di kalangan generasi muda tanpa mengira agama, kaum dan latar belakang;

Adalah menjadi harapan kami, generasi muda Malaysia agar pandangan dan komitmen kami ini diterima dengan hati yang terbuka. Memorandum dan suara generasi muda Malaysia ini seharusnya cukup memberikan bayangan bahawa kami tidak akan mudah diheret ke arah amalan politik kebencian dan penghinaan yang diamalkan sesetengah pihak.

Kami punya tanggungjawab dan peranan yang besar – dan tidak akan sesekali meletakkan masa hadapan kami di atas tangan mereka yang tidak menghormati amalan Perlembagaan dan asas Rukunegara.

Sekian.

6/13/08

Tunku Mahkota yakin Iskandar Malaysia jadi contoh

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail yakin projek koridor ekonomi, Iskandar Malaysia di Johor, akan menjadi wilayah ekonomi termaju di Malaysia dan pada masa yang sama menjadi contoh kepada pembangunan mapan serta mesra alam.

Sehubungan itu, Tunku Ibrahim Ismail mahu agensi kerajaan dibabitkan dalam merancang dan melaksanakan pembangunan bagi memastikan penjagaan alam sekitar dan kepentingan sosial masyarakat setempat.

“Penubuhan Pihak Berkuasa Iskandar Malaysia (Irda) ternyata dapat memudahkan proses sekali gus mengurangkan kerenah birokrasi yang dialami pelabur untuk melabur dalam Iskandar Malaysia,”.

Baginda bertitah, pembabitan syarikat dan pelabur tempatan dalam Iskandar Malaysia menyangkal semua dakwaan bahawa Iskandar Malaysia hanya mengutamakan pelabur asing untuk melabur serta memba-ngunkan wilayah ekonominya.

“Saya mengucapkan tahniah kepada syarikat Asia Petroleum Hub Sdn Bhd yang membuktikan keberanian syarikat tempatan serta Bumiputera untuk melabur dalam Iskandar Malaysia dengan pelaburan besar," titahnya.

Tunku Ibrahim Ismail bertitah, Johor sememangnya dianugerahkan dengan tanah yang subur, perairan dalam serta kos operasi rendah tetapi memerlukan perancangan strategik untuk mengekalkan keperluan serta pertumbuhan masa depannya.

Baginda bertitah, melalui pembinaan hab petroleum di Tanjung Bin, Pontian, ia diharap akan dapat memacu pertumbuhan Johor sebagai peneraju dalam bidang gas dan petroleum di rantau ini, selain pembangunan Iskandar Malaysia, secara keseluruhan.


1 comment:

abe MIE 'TERJAH' said...

salam...

daulat tuanku. kalau tak kerana tuanku sudah tentu melayu jadi kaki sapuh bangsa lain yang menguasai negara tercinta ini.

pkrpasdap.blogspot.com