MEMORANDUM GENERASI MUDA MALAYSIA

‘MEMPERTAHAN PERLEMBAGAAN; MEMELIHARA KEDAULATAN; MENERUSKAN KEGEMILANGAN’

15HB MEI 2008

Usaha menandatangani memorandum generasi muda Malaysia adalah khusus dilaksanakan untuk menyatakan pendirian generasi muda berkenaan pelbagai isu yang berkait langsung dengan kestabilan politik dan keharmonian kaum yang selama ini dinikmati di negara bertuah ini.

Berasa khuatir dengan sikap sesetengah pihak yang mengambil kesempatan dari suasana politik untuk memulakan sikap biadab dan cenderung ke arah penghinaan langsung kepada institusi Raja-Raja Melayu – yang menjadi elemen penting kepada kestabilan politik selama ini.

Atas dasar cinta Negara yang kukuh dan luhur – generasi muda Malaysia secara sepakat dan sepenuh hati ingin mengambil ketetapan berikut dengan menandatangani memorandum ini secara sukarela dan ikhlas hati tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum, iaitu :-

· MEMPERTAHAN dengan sepenuh hati dan kesungguhan – segala sifat dan amalan Rukunegara yang menjadi tiang seri kepada kestabilan Negara;
· MEMELIHARA kedaulatan institusi Raja berperlembagaan;
· MENERUSKAN usaha dan tanggungjawab untuk mempertahan kegemilangan dan kejayaan Malaysia selama ini;
· MENGHARGAI kemerdekaan dan nikmat pembangunan Negara;

Memorandum ini juga dengan secara jelas ingin mengusulkan perkara berikut:-

· MENYOKONG sebarang tindakan yang diambil kepada mana-mana pihak yang cuba menganggu gugat keharmonian kaum, agama dan institusi raja berperlembagaan;
· MENOLAK sama sekali amalan yang mampu mencetuskan ketegangan kaum;
· MEMUPUK perpaduan dan amalan nilai murni di kalangan generasi muda tanpa mengira agama, kaum dan latar belakang;

Adalah menjadi harapan kami, generasi muda Malaysia agar pandangan dan komitmen kami ini diterima dengan hati yang terbuka. Memorandum dan suara generasi muda Malaysia ini seharusnya cukup memberikan bayangan bahawa kami tidak akan mudah diheret ke arah amalan politik kebencian dan penghinaan yang diamalkan sesetengah pihak.

Kami punya tanggungjawab dan peranan yang besar – dan tidak akan sesekali meletakkan masa hadapan kami di atas tangan mereka yang tidak menghormati amalan Perlembagaan dan asas Rukunegara.

Sekian.

7/3/08

PEGAWAI AGAMA MESTI BEBAS PENGARUH POLITIK


RAJA Dr. Nazrin Shah bersalam dengan Orang Besar Jajahan pada majlis menghadap di Kompleks Islam, Ipoh, PerakRaja Dr Nazrin mahu masjid, surau jadi medan satukan ummah

Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah, mahu pegawai agama bebas daripada politik kepartian atau pengaruh mana-mana pemimpin dan kumpulan politik dalam melaksanakan amanah serta tanggungjawab urusan agama Islam.

Baginda bertitah, urusan agama Islam sama sekali tidak harus dibenar untuk dipolitikkan oleh mana-mana pihak. Masjid dan surau tidak wajar dijadikan pentas untuk permainan politik, sebaliknya hendaklah menjadi instrumen perpaduan untuk menyatupadukan ummah.

"Oleh itu sebarang kegiatan yang boleh memecah-belahkan ummah tidak boleh dibenarkan berlaku dalam masjid dan surau," titah baginda pada majlis sembah menghadap Orang Besar Jajahan (OBJ) Perak dan pegawai tadbir agama daerah di Kompleks Islam di Ipoh.

Sehubungan itu, Raja Dr Nazrin mahu Orang Besar Jajahan yang menjadi wakil Sultan Perak, Sultan Azlan Shah di daerah masing-masing menjadi telinga dan mata Sultan dalam mengawasi kegiatan agama Islam di kawasan mereka.

"Mereka (OBJ) dapat memberikan nasihat dan turut melaporkan ke pengetahuan beta apabila berlaku perkara tidak betul berkaitan agama, demikian juga dengan aktiviti yang berlangsung di masjid. Beta wajib memberikan peringatan bahawa Perlembagaan Persekutuan meletakkan kedudukan Sultan sebagai ketua agama negeri. Raja Pemerintah memiliki kuasa mutlak dalam urusan agama Islam. Raja pemerintah berada di atas politik kepartian, bersikap bebas dan berkecuali daripada sebarang pengaruh atau kepentingan politik kepartian," titah baginda.

Pada majlis itu, Raja Dr Nazrin turut mengulangi titah ayahanda baginda, Sultan Azlan Shah ketika merasmikan pembukaan penggal pertama, Dewan Undangan Negeri ke-12, pada 24 Jun lalu yang memperingatkan lima perkara mengenai Islam.

Pertama, Islam agama yang diberikan pengiktirafan khusus dalam Perlembagaan Negara, diiktiraf sebagai agama rasmi dengan diberikan keistimewaan dan perlindungan.

Kedua, Islam adalah tunjang utama dalam pembentukan minda dan budaya khususnya di kalangan orang Melayu.

Ketiga, Islam menganjur umatnya untuk menghormati agama lain dan tidak bermusuh dengan penganut agama lain selagi kemuliaan Islam tidak dipersendakan, selagi umat Islam tidak dihina dan selagi hak umat Islam tidak dicerobohi.

Keempat, perkara menyentuh agama tidak wajar diuji dan dicabar kerana isu agama sangat sensitif dan sangat menyentuh emosi, boleh menjejaskan ketenteraman awam hingga ke peringkat boleh mencetuskan perang saudara.

Kelima, masjid dan surau adalah rumah suci Allah dan hendaklah bebas daripada pengaruh mana-mana fahaman politik kepartian dan demi menjamin perpaduan ummah, masjid serta surau tidak harus dijadikan pentas untuk kempen politik kepartian.

No comments: