MEMORANDUM GENERASI MUDA MALAYSIA

‘MEMPERTAHAN PERLEMBAGAAN; MEMELIHARA KEDAULATAN; MENERUSKAN KEGEMILANGAN’

15HB MEI 2008

Usaha menandatangani memorandum generasi muda Malaysia adalah khusus dilaksanakan untuk menyatakan pendirian generasi muda berkenaan pelbagai isu yang berkait langsung dengan kestabilan politik dan keharmonian kaum yang selama ini dinikmati di negara bertuah ini.

Berasa khuatir dengan sikap sesetengah pihak yang mengambil kesempatan dari suasana politik untuk memulakan sikap biadab dan cenderung ke arah penghinaan langsung kepada institusi Raja-Raja Melayu – yang menjadi elemen penting kepada kestabilan politik selama ini.

Atas dasar cinta Negara yang kukuh dan luhur – generasi muda Malaysia secara sepakat dan sepenuh hati ingin mengambil ketetapan berikut dengan menandatangani memorandum ini secara sukarela dan ikhlas hati tanpa mengira fahaman politik, agama dan kaum, iaitu :-

· MEMPERTAHAN dengan sepenuh hati dan kesungguhan – segala sifat dan amalan Rukunegara yang menjadi tiang seri kepada kestabilan Negara;
· MEMELIHARA kedaulatan institusi Raja berperlembagaan;
· MENERUSKAN usaha dan tanggungjawab untuk mempertahan kegemilangan dan kejayaan Malaysia selama ini;
· MENGHARGAI kemerdekaan dan nikmat pembangunan Negara;

Memorandum ini juga dengan secara jelas ingin mengusulkan perkara berikut:-

· MENYOKONG sebarang tindakan yang diambil kepada mana-mana pihak yang cuba menganggu gugat keharmonian kaum, agama dan institusi raja berperlembagaan;
· MENOLAK sama sekali amalan yang mampu mencetuskan ketegangan kaum;
· MEMUPUK perpaduan dan amalan nilai murni di kalangan generasi muda tanpa mengira agama, kaum dan latar belakang;

Adalah menjadi harapan kami, generasi muda Malaysia agar pandangan dan komitmen kami ini diterima dengan hati yang terbuka. Memorandum dan suara generasi muda Malaysia ini seharusnya cukup memberikan bayangan bahawa kami tidak akan mudah diheret ke arah amalan politik kebencian dan penghinaan yang diamalkan sesetengah pihak.

Kami punya tanggungjawab dan peranan yang besar – dan tidak akan sesekali meletakkan masa hadapan kami di atas tangan mereka yang tidak menghormati amalan Perlembagaan dan asas Rukunegara.

Sekian.

7/3/08

PRESIDEN BOSNIA AKHIRI LAWATAN

Yang di-Pertuan Agong menerima kunjungan hormat Dr. Haris Silajdzic di Istana Negara sebelum beliau mengakhiri lawatan ke Malaysia.

Bosnia dan Herzegovina, Dr. Haris Silajdzic menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara pada satu majlis perpisahan, sekaligus mengakhiri lawatan rasminya ke Malaysia.

Silajdzic diiringi Ahli Jemaah Presiden Nebojsa Radmanovic, Menteri Hal Ehwal Awam, Sredoje Novic dan Duta Bosnia dan Herzegovina ke Malaysia, Mustafa Mujazinovic. Turut hadir Duta Malaysia ke Bosnia dan Herzegovina, Zulkifli Adnan dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mohd. Johari Baharom.

Silajdzic kemudian menerima tabik hormat kawalan kehormatan daripada Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja, yang terdiri daripada empat pegawai dan 103 anggota pangkat-pangkat lain, diketuai Mejar Muhamad Qadri Abu Bakar dengan diiringi lagu kebangsaan kedua-dua negara.

Terdahulu, Presiden Bosnia dan Herzegovina mengunjungi Muzium Kesenian Islam dan meluangkan masa kira-kira sejam melawat beberapa galeri di muzium itu antaranya Galeri al-Quran dan Manuskrip, Galeri Dunia Melayu dan Galeri Senibina.

Silajdzic dan delegasinya turut melawat Menara Berkembar Petronas dan dibawa menyaksikan keindahan Kuala Lumpur dari jambatan udara di Tingkat 42 dan melawat galeri VIP di Tingkat 85 di bangunan menara itu. Silajdzic berlepas pulang ke Bosnia malam ini.Silajdzic dan delegasinya turut melawat Menara Berkembar Petronas dan dibawa menyaksikan keindahan Kuala Lumpur dari jambatan udara di Tingkat 42 dan melawat galeri VIP di Tingkat 85 di bangunan menara itu. Silajdzic berlepas pulang ke Bosnia malam ini.

No comments: